Membrii echipei de implementare viziteaza cooperativa Kibinge din districtul Masaka, Uganda

In cadrul proiectului “Studiu privind  asocierea micilor producători de unt de shea, cafea și ceai din Uganda” – (Cod proiect: 1161/19.04.2019) membrii echipei de proiect in cadrul Frasin Agrotehnic SRL au vizitat Cooperativa Kibinge din districtul Masaka unde au fost purtate discutii cu echipa de management a cooperativei, condusa de catre domnul Lukwata David in calitatea sa de General Manager.

Kibinge Coffe Farmers’ Co-operative Society (KCFCS) este o cooperativa infiintata in anul 1995 si reuneste fermieri situati in districtul Masaka, district situat la 150 km distanta de capitala Kampala. Zona este cunoscuta in special pentru cafeaua de calitate exceptionala Robusta care se cultiva la o altitudine de 1200-1300 de metri deasupra nivelului marii.

Cooperativa Kibinge are 1800 de membri (fermieri) in prezent si are 39 de angajati si dezvolta permanent servicii pentru membrii sai, pornind de la instruiri in domeniul agricol, acordare de imprumuturi pe termen scurt si mediu, procesare materie prima si consiliere privind etapele procesului de cultivare si recoltare.

Echipa Frasin Agrotehnic a prezentat in cadrul reuniunii, proiectul aflat in derulare, cu detalii privind obiectivele activitatile si rezultatele acestuia. A fost de asemenea prezentat finantatorul proiectului – Agentia de Cooperare Internationala pentru Dezvoltare – RoAid.

Alte subiecte care au fost abordate in cadrul reuniunii:

  • Culture de cafea, ceai si shea
  • Situatia agriculturii in Uganda, tipuri de proprietate
  • Subventiile in agricultura
  • Asigurari sociale pentru lucratorii agricoli
  • Lantul scurt in agricultura
  • Serviciile furnizate de cooperative pentru membrii sai

De asemenea, au fost vizitate cateva ferme de ceai si cafea din regiune.

Conducerea cooperativei Kibinge, prin vocea domnului Lukwata David, si-a exprimat pe parcursul intalnirii intentia de a gasi surse de finantare pentru dotarea cooperativei cu echipamente de sortare a cafelei, echipamente de prajit cafea precum si echipamente pentru ambalat cafea. Toate aceste echipamente sunt o necesitatea pentru cooperativa avand in vedere incercarea de a realiza lantul scurt respectiv “from seed to cup” in cadrul cooperativei fara a fi nevoie sa se apeleze la servicii externalizate.

November 15, 2019

Leave a reply