In data de 24 iunie 2019 membrii echipei de proiect incep vizita de lucru in N’Djamena, capitala Ciadului

In data de 24 iunie a.c. a inceput in N’Djamena, capitala Ciadului, o prima vizita de lucru in cadrul proiectului „Analiză de impact cu privire la asocierea producătorilor de manioc, susan, soia și nuci de caju în Ciad” – (Cod proiect: 1162/19.04.2019)

Domnii Manuel del Pino și Cristian Niciev membri ai echipei de proiect in cadrul Frasin Agrotehnic SRL au purtat discutii cu oficiali locali, cu reprezentanti ai fermierilor dar si cu fermieri despre realitatea agriculturii din Ciad.

Acestia au avut ca gazda pe domnul Madjitoloum Josué – presedintelui Consiliului de administrație al ONAPET.

Proiectul care a facut posibila aceasta intalnire de lucru urmareste sa promoveze asocierea producatorilor mici ca o solutie pentru crearea de locuri de munca pentru locuitorii din mediul rural, femeile si persoanele expuse riscului saraciei care cultivăaproduse agricole specifice regiunii.

Proiectul este finantat in cadrul Obiectivului Specific 3 “Creșterea cooperarii cu sectorul privat și societatea civila”de catre Agenția de Cooperare Internaţionala pentru Dezvoltare – RoAid. RoAid este mecanismul national instituțional dedicat Asistentei Oficiale pentru Dezvoltare,  infiintat prin Legea 213/2016, sub coordonarea Ministerului Afacerilor Externe.

In primul rand, domnul Cristian Niciev a multumit dlui Madjitoloum pentru implicarea sa in proiect dar si pentru ajutorul acordat pentru organizarea aceastei intalniri, apoi a facut o prezentare detaliata a proiectului “Evaluarea impactului asupra asocierii producatorilor de manioc, susan, soia si nuci de caju din Ciad”. In intervenția sa, el a prezentat principalele activitati ale proiectului, rezultatele asteptate si chestionarele pregatite pentru cele trei categorii de factori interesati: autoritati, reprezentanti ai fermierilor si fermieri.

A fost de asemenea, prezentata Agentia de Cooperare pentru Dezvoltare RoAid și domeniile sale de activitate; Cadrul programatic și Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabila.

Domnul Madjitoloum Josue a salutat oaspetii si le-a multumit tuturor pentru prezenta si implicare. Acesta a prezentat organizatia ONAPET, care a fost constituita in 2016.

In cadrul ONAPET exista un numar de grupuri de lucru care isi desfasoara activitatea pe tipuri de activitati si problematici, existand peste 13 grupuri de lucru la un numar de peste 5600 de membri.

Au luat cuvantul domnii Boubakari Hamadou si Assane Abdermane de la Ministerul Agricuturii, Productiei si Irigatiilor, respectiv de la Ministerul Minelor Dezvoltarii Industriale si Promovarii Sectorului Privat si au subliniat probleme legate de starea curenta a agriculturii in Ciad, formele de asociere si formarea profesionala in agricultura. Dl Aguidi Alain, expert fiscal, a prezentat si supus dezbaterii problematici fiscale cu care se confrunta agricultorii, precum si situatia subventiilor si modalitatea de acordare a acestora.

June 28, 2019

Leave a reply